Gegard Mousasi

 

Gegard Mousasi is een light heavyweight in de UFC met een Nederlandse en Armeense afkomst. Gegard Mousasi is de oud-titelhouder van de Strikeforce light heavyweight divisie de Dream middleweight en light heavyweight divisie en de cage warriors light heavyweight divisie.

Mousasi werd geboren in Teheran in Iran. Op zijn vierde vluchten zijn ouders wegens de oorlog tussen Irak en Iran naar Nederland waar zij gingen wonen in Leiden. Op zijn 8ste begon Gegard Mousasi met het volgen van Judo-lessen en op zijn vijftiende breidde hij zijn arsenaal uit met bokslessen. Twaalf maanden na zijn eerste boksles werd hij al de Nederlands amateur kampioen. Na dit kampioenschap switchte Mousasi naar Kickboksen om later de transissie naar MMA te maken.

In 2003 begon Gegard Mousasi zijn professionele MMA carrière. In kleinere europese promoties vocht Mousasi een record van 8-1-1 bij elkaar. Hierna waagde hij de reis naar Japan om te vechten in de kleine Deep promotie. In de Deep promotie won Mousasi twee gevechten en tussendoor won hij in Nederlans ook nog 2 gevechten. Deze streak leverde hem een uitnodiging voor de legendarische Pride promotie op.

Zijn debuut in Pride was indrukwekkend. In de eerste ronde van de Pride welterweight grand prix brak hij de oogkas van Makoto Takimoto. In de kwartfinale verloor hij wel van Akihiro Gono. In een reserve gevecht won Gegard Mousasi zijn derde Pride gevecht van de inmiddels tot de UFC toegetreden middleweight Hector Lombard. Na zijn Pride periode vocht Mousasi voor diverse promoties en maakte hij een indrukwekkend kickboksdebuut tegen tijden de K-1 Dynamite show in 2008 won Mousasi van de Japanse K-1 professional Musashi.

Na een tijdje te hebben gezworven tussen verschillende promoties settelde Mousasi zich in 2008 bij de Dream promotie. In deze promotie deed hij mee aan de Middleweight grand prix. Hij won hier de titel (Yoon Dong-Sik, Melvin Manhoef en Ronaldo Souza). Gedurende deze periode begon het cutten van gewicht om in de middleweight divisie steeds moeilijker te worden. Mousasi verlegde daarom zijn focus naar de light heavyweight gewichtsklasse.

Gegard Mousasi vocht nog een match tegen Mark Hunt tijdens dream 9 en won via een Kimura. Hiermee bracht hij zijn winstreak inmiddels tot elf.

In zijn volgende gevecht won Mousasi de Strikeforce light heavyweight titel door te winnen van Renato Sobral. Mousasi verdedigde de titel eenmaal succesvol tegen Soukoudjo. In zijn volgende gevecht verloor hij via een unanieme beslissing van King Mo en werd zijn winstreak van 13 gevechten afgekapt.

Na zijn Strikeforce periode keerde Gegard Mousasi terug naar Pride waar hij de Dream light Heavyweight grand prix won en zijn titel eenmaal verdedigde. Om vervolgens ook nog tweemaal voor Strikeforce te winnen. Met het opdoeken van de Strikeforce organisatie werd het lang geanticipeerde UFC-debuut dan eindelijk werkelijkheid en werd hij tegenover Alexander Gustafsson voor zijn eerste gevecht gezet.

Gustafsson werd een week voor het gevecht alleen buitenspel gezet wegen een snee boven zijn wenkbrauw. Ilir Latifi was zijn vervanging en opeens had Mousasi een gevecht waar niets meer viel te winnen. Gegard Mousasi speelde het safe maar domineerde wel het gevecht en hij mocht met een duidelijke beslissing in zijn voordeel de eerste UFC overwinning op zijn erelijst zetten.

 

.